500 bin yıllık göçün sırrı çözüldü

Modern İnsanlar 70.000 Yıl Önce Farklı Ekosistemlerde Yaşamaya Başladı

Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, arkeologlar 120.000 ila 14.000 yıl öncesine ait kanıtları inceleyerek Homo sapiens’in yaklaşık 70.000 yıl önce farklı ekosistemlerde yaşamaya başladığını ortaya koydu. Bu dönüm noktası, insanların ormanlardan çöllere kadar çeşitli yaşam alanlarına yayılmasını sağladı.

Modern insanların en az 70.000 yıldır zorlu çevrelerde başarıyla yaşadığını belirten arkeolog Emily Hallett, “Ekolojik esnekliğimiz, türümüzün dünya çapında yayılmasını ve her türlü habitatı kullanmasını mümkün kıldı” diyor.

Homo sapiens’in sadece ormanlık alanlarda değil, tropikal ormanlar, çöller ve büyük sıcaklık farkları bulunan bölgelerde de yaşamaya başladığı gözlemlendi. Bu durum, türün sadece belirli çevresel koşullara bağımlı olmadığını, zamanla genel bir tür haline geldiğini gösteriyor.

Evrimsel ekolojist Andrea Manica, insanın 70.000 yıl öncesine kadar genelci özellikler sergilediğini ancak bu dönemde “nihai genelci” kimliğine büründüğünü belirtiyor. Bu yeni esneklik seviyesi, 50.000 yıl önceki küresel göç dalgasının başarılı olmasını sağladı.

Araştırmaya göre, bu esnekliğin arkasında tek bir biyolojik ya da teknolojik gelişme değil, birçok faktör bulunuyor. Evrimsel biyolog Michela Leonardi’ye göre, bu faktörler arasında geniş coğrafi dağılım, grup içi kültürel etkileşimlerin artması ve yeniliklerin geliştirilip sürdürülmesi gibi etmenler yer alıyor.

Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi’nden arkeolog William E. Banks’e göre, bu çalışma Homo sapiens’in yanı sıra Homo erectus, Neandertaller ve Denisovalılar gibi insan türlerinin de çevresel koşulları genişlettiğini anlamamıza yardımcı olabilir.

Related Posts

Tıp dünyasında ilk: Bir kalp nakli tamamen robotlarla gerçekleştirildi

Tamamen robotların kullanıldığı bu kalp naklinde, hastanın göğsü açılmadığı için iyileşme sürecinin büyük ölçüde hızlanması bekleniyor.

Sorunlu kablosuz kulaklığı çöpe atmayın: İşte çözüm önerileri

Müzik dinlerken, dizi izlerken ya da toplantıdayken bir anda kesilen sesler, kopan bağlantılar ya da sadece bir kulaklıktan gelen cılız bir tını… Tüm bu sorunlar, kablosuz kulaklık konforunun görünmeyen yüzünü oluşturuyor.

Psikologtan kritik uyarı: Yaratıcılığınızı kaybedebilirsiniz!

Psikolog Ecem Özcan Tatlıdil, yapay zeka kullanımının bilinçsizce artmasının bireyde yaratıcılık kaybına ve bağımlılığa yol açabileceğini belirtti. Uzman isim, özgün düşünce yetisinin kaybına karşı uyarıda bulundu.

Yapay zekâ modelleri şantaja yöneliyor

Yapay zekâ araştırma şirketi Anthropic’in yeni yayımladığı bir çalışma, gelişmiş yapay zekâ modellerinin bazı koşullar altında tehlikeli davranışlar sergileyebileceğini ortaya koydu.

YouTube videoları gizlice yapay zeka eğitimi için kullanılıyor

Google’ın Gemini ve Veo 3 gibi video ve ses üreteci dahil olmak üzere yapay zeka modellerini eğitmek için YouTube videolarını kullandığı ve içerik üreticilerinin haberinin olmadığı ortaya çıktı.

Kendi kendini onaran metal üretildi!

Bilim insanları, “Bu nasıl olur?” dedirten bir olaya tanıklık etti: Yıpranan bir metal yüzeyin kendini onardığı gözlemlendi. 2023 yılında yayımlanan deneyde, Sandia Ulusal Laboratuvarları ile Texas A&M Üniversitesi’nden araştırmacılar, platinden yapılmış küçük bir metal parçasının mikroskobik çatlağının zamanla kendi kendine kapanmaya başladığını fark etti.