BM’den Türkiye için büyüme ve enflasyon tahmini

BM DÜNYA EKONOMİK DURUMU VE BEKLENTİLER (WESP) 2025 RAPORU YAYINLANDI

Birleşmiş Milletler, Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler (WESP) 2025 raporunu kamuoyu ile paylaştı. Rapor, küresel ekonomi ve Türkiye ekonomisi hakkındaki önemli beklentilere ışık tutuyor.

Rapora göre, Türkiye ekonomisinin geçtiğimiz yıl yüzde 3 büyüme kaydettiği tahmin ediliyor. 2025 ve 2026 yıllarında ise sırasıyla yüzde 3,1 ve yüzde 3,5 büyüme öngörülüyor.

2025 yılı için enflasyonun yüzde 43,9, 2026 yılı için ise yüzde 21,6 olacağı tahmin edilen raporda, enflasyondaki düşüşle birlikte para politikasında hafif bir gevşeme beklendiği belirtiliyor.

Raporda, hükümetin enflasyonu düşürmek amacıyla aldığı mali önlemlerin bu yıl mali açığı azaltacak ve enflasyon baskılarını hafifleteceği öngörülüyor.

KÜRESEL EKONOMİK BEKLENTİLER

WESP raporunda, küresel ekonomik büyümenin bu yıl geçen yıla benzer şekilde yüzde 2,8 seviyesinde kalacağı tahmin ediliyor. 2026 yılında ise bu oranın yüzde 2,9’a çıkması bekleniyor.

Raporda, küresel ekonominin çeşitli şoklara karşı dirençli olduğu vurgulanıyor ancak büyümenin zayıf yatırımlar, düşük verimlilik artışı ve yüksek borç seviyeleri nedeniyle sınırlı kaldığı ve salgın öncesi dönemdeki yüzde 3,2’lik ortalamanın altında kaldığı belirtiliyor.

Küresel ekonomik faaliyete bu yıl mütevazı destek sağlayabileceği ifade edilen düşük enflasyon ve devam eden parasal genişlemenin yanı sıra, jeopolitik çatışmalar, artan ticari gerilimler ve yükselen borçlanma maliyetleri gibi riskler nedeniyle belirsizliğin devam ettiğine dikkat çekiliyor.

Rapora göre, ABD’de ekonomik büyümenin geçen yılki yüzde 2,8’den bu yıl yüzde 1,9’a gerileyeceği, Avrupa Birliği’nde ise büyümenin yüzde 1,3 seviyesine çıkacağı tahmin ediliyor.

Çin’de yüzde 4,8, Hindistan’da yüzde 6,6, Fransa’da yüzde 0,8, Almanya’da yüzde 0,3 ve Birleşik Krallık’ta yüzde 1,2 büyüme öngörülüyor.

PARASAL GENİŞLEMENİN DEVAM EDECEĞİ TAHMİN EDİLİYOR

Raporda, küresel ticaretin 2025 yılında yüzde 3,2 büyüyerek ivme kazanması beklenirken, ticari gerilimler, korumacı politikalar ve jeopolitik belirsizliklerin risk oluşturduğu vurgulanıyor.

2024’te yüzde 4 seviyesinde olan küresel enflasyonun 2025 yılında yüzde 3,4’e gerileyeceği, enflasyon baskılarının azalmasıyla birlikte merkez bankalarının faiz oranlarını düşürmeye devam edeceği tahmin ediliyor.

Gelişmekte olan ülkelerde gıda enflasyonunun yüksek seyrettiği belirtilen raporda, bu durumun düşük gelirli ülkelerde gıda güvensizliğini artırabileceği ve devam eden enflasyonun ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyerek yoksulluğu artırabileceğinin altı çiziliyor.

Raporda, borç, eşitsizlik ve iklim değişikliği gibi küresel krizlere karşı çok taraflı eylem çağrısı yapılıyor ve parasal genişlemenin tek başına yeterli olmayabileceği vurgulanıyor. Hükümetlerin temiz enerji, altyapı, sağlık ve eğitim gibi alanlara yatırım yaparak büyümeyi ve eşitsizlikleri azaltmayı hedeflemesi gerektiği ifade ediliyor.

Related Posts

Brüksel’de 9 Mayıs Avrupa Günü kutlanıyor

Avrupa’da birlik fikrine hayat veren Schuman Bildirisi’nin yıl dönümünü ifade eden Avrupa Günü nedeniyle Brüksel’deki Avrupa Birliği (AB) kurumları kapılarını vatandaşlara açarken, Türkiye’nin AB Daimi Temsilciliği de bir sergi alanı kurdu.

Resmen başladı: Kira sözleşmelerinde yeni dönem

Hazine ve Maliye Bakanlığı, tarafından emlakta denetimi sağlamak ve sahte ilanların önüne geçmek üzere, e-Devlet’ten bildirim zorunluluğuna ilişkin düzenleme resmen başladı. Kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden yapılmasına yönelik …

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.

2024 yılında 1,5 milyon Türk vatandaşı komşuyu seyahat etti

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “2024 yılında 710 bin Yunan vatandaşı Türkiye’yi ziyaret etti. Buna karşılık yaklaşık 1,5 milyon Türk vatandaşı Yunanistan’a seyahat etti.” dedi. İTO’da düzenlenen Türk-Yunan İş Forumu’nda konuşan …

İslam Memiş rakam vererek yatırımcıları uyardı: Altında yeni rekorlar bekleniyor mu?

Altın Piyasaları Uzmanı İslam Memiş altın piyasalarını değerlendirdi. Memiş, düzeltme hareketlerinin devamını beklediğini vurgulayarak “Ons altın 3000 dolar ve 3000 dolar altına sarkmadan yani 2800-2950 dolar seviyeler görülmeden sağlıklı yükselişler beklememek gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Borsada takas süresi kısalıyor: Yatırımcılar için yeni dönem başlıyor!

Borsada takas süresinin kısaltılması, işlem hacimlerinde önemli artışlara yol açabilir. Uzmanlar, bu değişikliğin yatırımcılar için daha hızlı işlem yapma imkanı sunacağını belirtiyor. Yatırımcılar ve aracı kurumlar, uyum sürecine hızla adapte olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir