Günün komplo teorisi: Yüklü miktarda altın toplayan kim

Altın, ABD Başkanı Donald Trump’ın tarifelerinin ardından yükselen liman talebi ve ABD’den gelen son enflasyon verisiyle rekor seviyeye yakın bir seyirde. Altın fiyatlarında yaşanan çalkantılı dönem gündemin zirvesine yerleşirken, günün komplo teorisi de altın akışına yönelik oldu. Yurtdışı borsalarına dair görüşleri derleyen İçsel Analiz adlı X hesabı, eski girişimci olduğu belirtilen Matt Smith’in değerlendirmesini paylaştı.

ABD’ye rekor seviyelerde altın akışı olduğu belirtilen yazıda, “Derin cepleri olan biri altını topluyor—büyük olasılıkla ABD Hazinesi veya Fed.” iddiası öne çıktı. Yazıda, “ABD; yuan, euro, yen vb. para birimleri karşısında doların değerini düşürerek ihracatı ve yerel sanayiyi canlandırmayı hedefliyor.” denildi.

O yaşının tamamı şöyle:

Büyük bi şeyler dönmeye başladı. Altın piyasasında kimsenin konuşmadığı devasa bir hareketlilik yaşanıyor.

Büyük fiziki teslimatlar. Londra’da yaşanan kıtlıklar. ABD’ye rekor seviyelerde altın akışı.

‘BİRİ ALTIN TOPLUYOR’

Derin cepleri olan biri altını topluyor, büyük olasılıkla ABD Hazinesi veya Fed.

Peki ama neden?

Teori: Tam kapsamlı bir altın auditine hazırlanıyor olabilirler… Yani daha önce kiraladıkları altınları yeniden ülkeye geri getiriyor olabilirler.

Denetlendikten sonra, bu altın yeni bir parasal sistemin temelini oluşturabilir. Bu da doların statüsü ve değeri açısından çok derin bir değişimin sinyalini verebilir.

Nihai Senaryo:

Amerika’nın küresel rekabet gücünü yeniden sağlamak için ABD dolarında büyük bir devalüasyon. 1971’deki (Nixon’un altın penceresini kapatması) veya 1985’teki (Plaza Anlaşması) durumları düşünün.

Bu seferki daha da büyük olabilir—bazıları buna “Mar-a-Lago Anlaşması” diyor.

Gümrük tarifeleri kilit öneme sahip.

Bunlar sadece çelik, alüminyum veya fentanil (uyuşturucu) trafiğini durdurmakla ilgili değil. Diğer ülkeleri yeni bir para rejimini kabul etmeye zorlamak için bir baskı aracı olarak kullanılıyorlar. ABD; yuan, euro, yen vb. para birimleri karşısında doların değerini düşürerek ihracatı ve yerel sanayiyi canlandırmayı hedefliyor.

Tabi tüm bunlar olurken, Trump’ın ekibi bir de “Egemen Varlık Fonu”ndan (Soverign Wealth Fund) bahsediyor.

Anlamı; Amerika’nın doğal kaynaklarını, maden haklarını ve stratejik varlıklarını öz sermayeye dönüştürmek. Böylece ABD’nin bilançosu bir anda o kadar da kötü görünmeyebilir. Ancak enflasyona dikkat edin—çünkü bu da planın bir parçası.

Nasıl?

ENFLASYON İLE ERİTİLEN BORÇLAR

Enflasyon, mevcut borçları (hem devlet hem de özel sektör) değerlerini düşürerek eritir. Ancak aynı zamanda günlük hayatta insanları daha yüksek fiyatlarla cezalandırır.

Burada yeni ABD yönetiminin oynadığı bahis, yeni endüstriyel politikalar sayesinde işgücü piyasasındaki ücretlerin de artacağı yönünde. Örneğin yeni yatırımlarda elde edilen kârların ABD’ye yeniden yatırılmasını zorunlu kılmak gibi (ironik bir şekilde Çin modeline benziyor).

Eğer bu stratejik dönüşüm planında her şey “doğru” giderse, altın destekli veya kısmen altın destekli bir para birimi, yeni sermaye kontrolleri ve iki kademeli bir dolar (yerel ve uluslararası) ile sonuçlanır.

Hatta belki de Fed kaldırılabilir ve yerine kasada altın bulunan kripto / blockchain (stablecoin) teknolojisi gibi bir şey gelebilir.

Kulağa oldukça uçuk geliyor bu teoriler, değil mi?

İşte aslında tüm bunlar, ABD’nin (haklı olarak) artık sürdürülebilir olmadığını düşündüğü bir borç spirali için geliştirdiği dahice çözümün bir parçası… Ya da ağır şekilde yönetilmesi – regüle edilmesi gereken ve serbest piyasaya dayalı olmayan bir sisteme doğru atılmış bir adım.

KÜÇÜK YATIRIMCIYA NE OLACAK

Muhtemelen ikisi de.

Her iki durumda da mesaj şu: “Bir şeyler değişmeli, yoksa her şey çöker.” Tam olarak Trump yönetimi tüm bunları bu yüzden yapıyor.

Peki eğer sıradan bir küçük yatırımcıysanız?

Fiziksel altın bulundurmak, çöken dolara karşı bir korunma yöntemi gözüküyor. Ticarette, para kurallarında ve her şeyin fiyatlarında büyük değişiklikler beklenebilir. Bu hareket hızlı da olabilir. 70’lerde şaşırtıcı bir enflasyon vardı. Bu sefer durum daha dramatik olabilir.

‘PARASAL SIFIRLANMAYA HAZIRLANIN’

Sonuç:

Büyük bir parasal sıfırlamaya hazırlanın.

Kaotik olmaktan ziyade (umdukları gibi) düzenli bir şekilde planlanmış bir sıfırlama. Bunlar yarım yamalak teoriler değil. Altın akışlarında, Trump’ın politika tercihlerinde, bir Sovereign Wealth Fund (Egemen Varlık Fonu) tartışmalarında ve yaklaşan zorunlu bir yeniden değerlemede bunu görebilirsiniz.

Tetikte olun.

Altını, gümrük tarifelerini ve ABD rezervlerinin “denetlenmesi” ile ilgili her türlü söylentiyi yakından takip edin.

Enflasyon planlandığı şekilde geliyor. Eski sistem çöktü—1971’den bu yana yaşanabilecek en büyük ekonomik değişim zamanı geldi. Bunu görmezden gelmek kendi riskinizdir.

UYARI

Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri , mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu sayfada yazılanlar sadece kişisel iddia ve görüşlerdir. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle bu hesapta yer alan bilgi ve yazılara dayanarak yatırım yapılmamalıdır.

Related Posts

TÜSİAD’ın raporu ortaya çıkardı: Alarm veriyor önlem almak kaçınılmaz hale geldi

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), PwC Türkiye iş birliğiyle bir rapor hazırladı. “Yaşlılık Politikaları Araştırması: Demografik Dönüşüm ve İhtiyaçlar” raporunda Türkiye’nin dünya ortalamasından daha hızlı yaşlandığına dikkat …

Tarımsal destek ödemeleri bugün hesaplara yatırılacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, 344 milyon 877 bin 943 TL tarımsal destekleme ödemesinin bugün çiftçilerin hesaplarına aktarılacağını açıkladı.

Direne direne yüzde 93 zam aldılar: 73 bin lira maaş, 20 bin lira eğitim parası, 30 bin lira sosyal hak ödemesi

DYO Boya Fabrikaları A.Ş.’de 43 günlük direniş işçilerin kazanımı ile sonuçlandı. İşverenle sendika anlaştı ve işçilerin istediği oranda zam öngören Toplu İş Sözleşmesi (TİS) imzalandı. Anlaşma, işçilerin ücretlerinde dikkat çekici bir artış …

Merkez Bankası’nın rezervlerinde erime devam ediyor

Merkez Bankası’nın rezervlerinde erime devam ediyor

En düşük emekli aylığı kesinleşti! İşte o rakam

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran ayı enflasyonununu açıkladı. Açıklanan verilere göre Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 1,37 oranında artış kaydederken yıllık enflasyon yüzde 35,05 oldu. Buna göre, SSK ve Bağkur emeklileri yüzde 16,67 …

Temmuz ayı kira artış oranı belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Haziran ayında enflasyon yıllık yüzde 35.05 oldu. Enflasyon verilerine göre kira artış oranı yeniden belirlendi.