Tekstil Türkiye’den pamuk ABD’den

Türkiye-ABD Ticaret ve Yatırım Konseyi Toplantısı Geliyor!

Mithat Yurdakul – Türkiye-ABD ekonomik ilişkileri, küresel ticaret savaşlarıyla karşı karşıya. Ticaret ve Yatırım İlişkilerinin Geliştirilmesine İlişkin Anlaşma (TIFA) kapsamında Türkiye ile ABD arasındaki Ticaret ve Yatırım Konseyi’nin 14 Mayıs’ta Washington’da toplanması bekleniyor. Toplantıda, ABD, Türkiye hakkındaki beklenti ve tespitlerini masaya yatıracak. İki ülke arasındaki 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi ve dengeli ticaret iş birliği görüşülecek.

Tekstil ve Tarım Değişiklikleri

Amerika Birleşik Devletleri pazarına Türk tekstil ve hazır giyim ürünlerinin erişimi artacakken, Türkiye’nin ABD’den pamuk ithalatını artırma önerisi yapılacak. Toplantıda, Çin’in aşırı üretiminin etkisi ve ticaret savunma önlemlerini aşma hususunda potansiyel bir ortak yaklaşım geliştirilmesi ele alınacak. Ayrıca, tarıma ilişkin düzenlemelerle Türkiye’nin taze meyve ve sebze ihracatının kolaylaştırılması konuşulacak.

Kamu Alımları ve Diğer Başlıklar

TIFA toplantısında, ABD Ticaret Temsilciliği’nin hazırladığı rapordaki Türkiye ile ilgili tespitler tartışılacak. Türkiye’nin kamu alımlarında yerli üretimi teşvik ettiğine dair belirtiler raporda yer alırken, 30 euro sınırındaki yurt dışı internet alışverişlerindeki değişiklikler eleştirilecek. Ayrıca, Türkiye’nin sosyal medya adımları, dış ticaret engelleri, damıtılmış içkiler üzerindeki düzenlemeler gibi konular masaya yatırılacak.

Tahtakale Uyarısı ve Fikri Mülkiyet

2025 Yılı Dış Ticarette Engeller Hakkında Ulusal Ticaret Tahmini raporunda Türkiye’nin fikri mülkiyet yetersizliğiyle izleme listesinde yer aldığı belirtilmişti. Özellikle sahte ürün ticareti ve fikri mülkiyet ihlalleri konusunda yetersizlikler vurgulanırken, ABD’li şirketlerin Türkiye’deki fikri mülkiyet kurallarının uygulanmasında eksiklikler olduğu ifade ediliyor.

Related Posts

Resmen başladı: Kira sözleşmelerinde yeni dönem

Hazine ve Maliye Bakanlığı, tarafından emlakta denetimi sağlamak ve sahte ilanların önüne geçmek üzere, e-Devlet’ten bildirim zorunluluğuna ilişkin düzenleme resmen başladı. Kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden yapılmasına yönelik …

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.

2024 yılında 1,5 milyon Türk vatandaşı komşuyu seyahat etti

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “2024 yılında 710 bin Yunan vatandaşı Türkiye’yi ziyaret etti. Buna karşılık yaklaşık 1,5 milyon Türk vatandaşı Yunanistan’a seyahat etti.” dedi. İTO’da düzenlenen Türk-Yunan İş Forumu’nda konuşan …

İslam Memiş rakam vererek yatırımcıları uyardı: Altında yeni rekorlar bekleniyor mu?

Altın Piyasaları Uzmanı İslam Memiş altın piyasalarını değerlendirdi. Memiş, düzeltme hareketlerinin devamını beklediğini vurgulayarak “Ons altın 3000 dolar ve 3000 dolar altına sarkmadan yani 2800-2950 dolar seviyeler görülmeden sağlıklı yükselişler beklememek gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Borsada takas süresi kısalıyor: Yatırımcılar için yeni dönem başlıyor!

Borsada takas süresinin kısaltılması, işlem hacimlerinde önemli artışlara yol açabilir. Uzmanlar, bu değişikliğin yatırımcılar için daha hızlı işlem yapma imkanı sunacağını belirtiyor. Yatırımcılar ve aracı kurumlar, uyum sürecine hızla adapte olabilir.

Piyasalarda gün ortası – 9 Mayıs 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,04 düşüşle 9.275,15 puana indi. En fazla işlem gören hisseler arasında Tüpraş, ASELSAN ve THY öne çıkarken, teknoloji hisseleri değer kaybetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir