Psikologtan kritik uyarı: Yaratıcılığınızı kaybedebilirsiniz!

Yapay Zeka ve Psikoloji: Psikologdan Uyarı

Psikolog Ecem Özcan Tatlıdil, terapi için başvuran danışanlarının bir süredir yapay zeka uygulamalarıyla hayatlarını şekillendirmeye çalıştıklarını gözlemlediğini belirtti. Yapay zeka kullanımının bireyler üzerindeki etkileri hakkında bilgiler verdi.

Yapay zekanın hayatı kolaylaştırmak amacıyla sıkça tercih edildiğine dikkat çeken Tatlıdil, yapay zeka ile ilgili şunları söyledi: “Yapay zekanın hayatımıza hızlı bir giriş yaptığı ve pratik olmasıyla fayda sağladığı görülüyor. Ancak psikolojik sağlığımız ve düşünce yapımızın değerlendirildiğinde farkındalığımızı azaltabileceği ve bağımlılığa sebep olabileceği unutulmamalıdır.”

Son dönemlerde sosyal medyada yapay zeka platformlarıyla günlük aktivitelerin bile yerine getirilmeye çalışıldığını belirten Tatlıdil, bu durumun insan ilişkileri ve kriz yönetimi gibi alanlarda yapay zekanın sınırlılığına işaret ettiğini vurguladı.

Yapay zekanın insan psikolojisi üzerindeki etkilerini değerlendiren Tatlıdil, alınacak bilimsel tedavi yöntemlerinin danışanın ihtiyaçlarına göre belirlendiğini ve yapay zeka ile insan psikolojisinin derinliği arasındaki farkları ortaya koydu.

‘Yapay Zeka İnsan Beyninden Esinleniyor’

Yapay zekanın algoritmalarının insan zihninden esinlenerek tasarlandığını ifade eden Tatlıdil, yapay zekanın insan zihnine benzer şekilde çalıştığını belirtti. Sosyal medyanın algoritmalarının nasıl çalıştığına dikkat çeken Tatlıdil, zihinsel algoritmanın beynin veri toplama, filtreleme, öncelik belirleme, anlam yükleme ve tepki üretme gibi özelliklerini açıkladı.

Tatlıdil, zihinsel algoritmanın sürekli eğitilen bir yapay zeka gibi çalıştığını ve zihni şekillendirdiğini belirtirken, yapay zekayı kullanırken dikkat edilmesi gereken noktaları vurguladı. Özellikle yaratıcı düşüncenin korunmasına önem verilmesi gerektiğini ifade eden Tatlıdil, yapay zekanın insan sağlığı ve psikolojisi üzerindeki etkilerinde uzmanlardan destek alınmasının önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Related Posts

Tıp dünyasında ilk: Bir kalp nakli tamamen robotlarla gerçekleştirildi

Tamamen robotların kullanıldığı bu kalp naklinde, hastanın göğsü açılmadığı için iyileşme sürecinin büyük ölçüde hızlanması bekleniyor.

Sorunlu kablosuz kulaklığı çöpe atmayın: İşte çözüm önerileri

Müzik dinlerken, dizi izlerken ya da toplantıdayken bir anda kesilen sesler, kopan bağlantılar ya da sadece bir kulaklıktan gelen cılız bir tını… Tüm bu sorunlar, kablosuz kulaklık konforunun görünmeyen yüzünü oluşturuyor.

Yapay zekâ modelleri şantaja yöneliyor

Yapay zekâ araştırma şirketi Anthropic’in yeni yayımladığı bir çalışma, gelişmiş yapay zekâ modellerinin bazı koşullar altında tehlikeli davranışlar sergileyebileceğini ortaya koydu.

YouTube videoları gizlice yapay zeka eğitimi için kullanılıyor

Google’ın Gemini ve Veo 3 gibi video ve ses üreteci dahil olmak üzere yapay zeka modellerini eğitmek için YouTube videolarını kullandığı ve içerik üreticilerinin haberinin olmadığı ortaya çıktı.

Kendi kendini onaran metal üretildi!

Bilim insanları, “Bu nasıl olur?” dedirten bir olaya tanıklık etti: Yıpranan bir metal yüzeyin kendini onardığı gözlemlendi. 2023 yılında yayımlanan deneyde, Sandia Ulusal Laboratuvarları ile Texas A&M Üniversitesi’nden araştırmacılar, platinden yapılmış küçük bir metal parçasının mikroskobik çatlağının zamanla kendi kendine kapanmaya başladığını fark etti.

500 bin yıllık göçün sırrı çözüldü

Modern insanın (homo sapiens) yaklaşık 50 bin yıl önce Afrika’dan çıkıp tüm dünyaya yayılması, bilim insanları için uzun süredir gizemini koruyan bir konuydu. Yeni bir araştırma, ekolojik esnekliğin bu büyük göçün neden başarılı olduğunu açıklayabilecek önemli bir ipucu olduğunu söylüyor.