ABD’de üniversiteler’den, uluslararası öğrencilere “Trump göreve başlamadan kampüse dönme” çağrısı

ABD Üniversiteleri Uluslararası Öğrencilere ‘Trump Göreve Başlamadan Kampüse Dönün’ Çağrısı Yapıyor

ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump‘ın ilk dönemine benzer şekilde bazı ülkelere seyahat ve vize yasağı getirebileceğinden endişe eden bazı üniversiteler, uluslararası öğrencilerine “Trump göreve başlamadan kampüse dönün” çağrısı yapıyor.

ABD’de 1,1 milyondan fazla uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapan üniversitelerin bazıları, Trump’ın görevi devraldıktan sonra yaşanabilecek gelişmelere karşı şimdiden tedbir almaya başladı. CNN’in derlediği bilgilere göre, en fazla yabancı öğrenciye ev sahipliği yapan New York Üniversitesi (NYU) başta olmak üzere Cornell Üniversitesi ve Güney California Üniversitesi gibi birçok büyük üniversitenin yönetimi, öğrencilerini Trump dönemi konusunda uyardı.

Halen kış tatilinde olan uluslararası öğrencileri, 20 Ocak 2025’te gerçekleştirilecek yemin töreninden önce ABD’ye dönmeleri konusunda uyaran üniversiteler, bu süreçte Trump’ın seyahat ve vize yasağı getirebileceği konusundaki endişelerini aktardı. 2017’de başkanlık koltuğuna oturduğu dönemde bazı ülkelere seyahat yasağı getiren Trump’ın uygulamalarına atıf yapan üniversite yönetimleri, yeni dönemde neyle karşılaşacaklarından emin olmadıklarını belirterek öğrencilerden kampüse 20 Ocak’tan önce dönmelerini istedi.

Trump’ın Seyahat Yasağı

ABD Başkanı seçilen Trump, ilk başkanlığı döneminde, nüfusunun çoğunluğu Müslüman 7 ülkeden ABD’ye girişlere kısıtlamalar getirmiş, bu politikası nedeniyle, o sırada yurt dışında bulunan binlerce öğrenci mahsur kalmıştı.

Trump, bu yıl seçim kampanyaları sırasında, düzensiz göçmen sorunuyla ilgili sınırları kapatmayı ve söz konusu “seyahat yasağını” daha da güçlendirerek geri getirmek istediğini dile getirmişti. ABD Dışişleri Bakanlığınca kısmen finanse edilen bir veri projesi olan Open Doors’a göre, 2023-24 akademik yılında ülke dışından 1,1 milyondan fazla öğrenci ABD’deki kolej ve üniversitelere kayıt yaptırdı.

ABD’de Hindistan’dan gelen öğrenciler ilk sırada yer alırken, onu Çin ve Güney Kore takip ediyor. Hint ve Çinli öğrencilerin toplamı, ABD’deki tüm uluslararası öğrencilerin yarısından fazlasını oluşturuyor.

Related Posts

CHP’li Erol’dan Maden’de işçi direnişine destek

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, aylardır maaş alamayan kurşun-çinko tesisi işçilerini Maden ilçesinde ziyaret ederek işçilerin yanında olduğunu açıkladı. “Bu sadece bir ücret meselesi değil, bu insanlık onuruna yapılmış bir saldırıdır” diyen Erol, hükümete ve ilgili bakanlıklara sert eleştiriler yöneltti.

ICYF’ten Cumhurbaşkanı Erdoğan’a dünya gençliği adına ödül takdim edildi

İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) tarafından Haliç Üniversitesi Kongre Salonu’nda tören düzenlendi. ICYF dünya gençliği adına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “Büyük Gençlik Ödülü” takdim etti.

AKP koridorlarından çarpıcı ‘Kabine’ çıkışı: ‘Bakanlar artık siyasi kişilikler değil, memur’

Kabine tartışmaları sık sık gündeme gelirken; kıdemli bir AKP’li isimden dikkat çeken bir yorum geldi. Partili, “Bu sistemde kabine değişirse ne olur, değişmese ne olur? Bakanların artık siyasi kişilikler değil, memur olduklarını unutuyorsunuz. Kabine değişikliği haberlerinin sürekli gündemde kalması Reis’in işine geliyor” dedi.

17 yaşındaki kızı ‘İçinde 5 cin var’ diyerek istismar etti: Cezası belli oldu

Kayseri’de, 18 yaşındaki C.A.’ya ‘cin çıkarma’ iddiasıyla cinsel istismarda bulunduğu öne sürülen 52 yaşındaki İ.K., 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Sanık, dolandırıcılık suçundan ise beraat etti.

O ülke de Euro’ya geçiyor

Euro Bölgesi maliye bakanları, Bulgaristan’ın avro para birimini kullanmaya hazır olduğu görüşünde birleşti. 1 Ocak 2026 itibarıyla Bulgaristan’ın Avro Bölgesi’ne katılması önerildi.

Türkiye’nin çevresi ateş çemberi: 35 yıldır çatışmalar bitmedi… Avrupa’dan Orta Doğu’ya bugüne kadar hangi savaşlar yaşandı?

İran ve İsrail arasındaki çatışma, Türkiye’nin çevresindeki krizlere bir yenisini ekledi. Türkiye’yi çevreleyen coğrafyada yıkım ve şiddetin dozu artarken, savaşlar sadece Orta Doğu’da değil, Kafkasya, Kuzey Afrika ve Avrupa’ya da yayıldı. İran-İsrail çatışması, Türkiye’nin çevresinde son 35 yılda yaşanan 15. kriz olarak kayıtlara geçti.