Alaattin Aktaş: Son 30 yılda en çok hangi yatırım aracı getiri sağladı?

Yatırım Aracı Değerlendirmesi: Külçe Altın Son 30 Yılda En Çok Getiri Sağlayan Yatırım Aracı

Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, yatırım araçlarının 30 yıllık getirilerine dikkat çekerek, bu süre içinde en çok getiri sağlayan yatırım aracının külçe altın olduğunu belirtti.

Aktaş, altının 1997 yılından bu yılın haziran ayına kadar reel olarak yüzde 546 oranında değer kazandığını vurguladı. Yaptığı hesaplamalara göre, 1996 yılında külçe altına yapılan 100 TL’lik yatırımın, bu haziranda reel olarak 446 TL kazandırdığını açıkladı.

BİST’in yüzde 67’lik getiri ile ikinci sırada yer aldığını belirten Aktaş, hisse senetleriyle yapılan yatırımların da yüksek kazançlar sağlayabileceğini ancak endeks bazında ortalamanın bu düzeyde olduğunu ifade etti.

Aktaş, son 30 yılda altın ve BİST dışında kazanç sağlayan başka bir finansal aracın bulunmadığını dile getirdi. Mevduatın yalnızca yüzde 5 getiri sağladığını belirten yazar, dövizin uzun dönemde enflasyonun üstünde getiri sağladığı algısının ise sayılarla örtüşmediğini vurguladı.

Uzun dönemde reel olarak doların yüzde 37, euro’nun ise yüzde 45 oranında değer kaybettiğini belirten Aktaş, “2002’den önce euro mu vardı?” sorusuna da açıklık getirerek, hesaplamaların 2002’den önce Alman Markı üzerinden yapıldığını, sonrasında ise euro üzerinden devam ettiğini belirtti.

Yazının tamamını okumak için: Buraya tıklayın.

Related Posts

TPAO iki ilde petrol aramaya devam edecek: Süre uzatıldı

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) ait Diyarbakır’daki kara sahasında yürütülen petrol arama faaliyetlerinin süresi uzatıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın kararıyla ruhsatın geçerliliği devam ederken, bölgedeki arama çalışmaları hız kesmeden sürecek.

Konya OSB’deki genişlemeyle 15 bin yeni istihdam hedefleniyor

Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOS) süren genişletme çalışmalarıyla 15 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.

Moğolistan’da yıllık enflasyon geriledi

Moğolistan Ulusal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, Haziran ayında enflasyon oranı bir önceki ay olan yüzde 8,3’ten yüzde 8,2’ye düştü. Bu yavaşlamada, alkollü içecekler ve tütün (yüzde 3,7), konut ve kamu hizmetleri (yüzde 21), ev eşyaları ve …

Emeklilikten sonra sigortasız çalışmanın riskleri neler? Maaş kestirerek çalışmak kimler için avantajlı?

Türkiye’de emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek oldukça yaygın. Ancak uzmanlar uyarıyor: Sigortasız çalışan emekliler ciddi yasal ve ekonomik risklerle karşı karşıya. İş kazası, tazminat, SGK desteği gibi temel haklar sadece sigortalı …

Spot piyasada doğal gaz fiyatları! (09 Temmuz 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 11 milyon 629 bin 100 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 8 milyon 878 bin 568 lira olarak açıklanmıştı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın …

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.