DE-CIX Küresel Veri Trafiğinde Yeni Bir Rekor Kırdı: Saniyede 25 Terabit Veri Akış Hacmine Ulaştı

DE-CIX Küresel Veri Trafiğinde Yeni Bir Rekor Kırdı

Dünyanın önde gelen İnternet Değişim (IX) operatörü DE-CIX, küresel veri trafiğinde yeni bir rekorun kırıldığını duyurdu. 8 Nisan gecesi Türkiye saatiyle 22.10’da, DE-CIX’in internet değişim noktası üzerinden 25 Terabit/saniyeden fazla veri akışı gerçekleşti. Son beş yılda, DE-CIX’teki küresel veri trafiği 2020 seviyesinin iki katından fazla artarak yüzde 130’un üzerinde büyüme kaydetti. Bu, aynı anda yaklaşık 14 milyon TikTok videosunun izlenmesine eşdeğer.

Bu rekor, DE-CIX’in önemli internet değişim noktalarının bulunduğu şehirlerden birinde değil, Dallas’tan Madrid’e, Frankfurt’tan İstanbul’a kadar birçok şehirde eş zamanlı olarak gerçekleşen yüksek veri akışının toplamıyla elde edildi.

DE-CIX CTO’su Dr. Thomas King’den Açıklama

DE-CIX CTO’su Dr. Thomas King, yaşanan trafik rekorunun, birden çok olayın kesişiminden kaynaklanan, normalin üzerindeki veri trafiğinin bir sonucu olduğunu belirtti. Video içerikleri, yazılım indirmeleri ve mobil internet gibi dijital içerik ve hizmet tüketimiyle birlikte bu rekor seviyeye ulaşıldı. Ulaşılan bu zirve noktası, interneti oluşturan farklı ağları bir arada tutan eşleştirmenin gücünü ortaya koyuyor.

DE-CIX 30 Yılı: Almanya’dan Dünya’ya Dijital Altyapı

DE-CIX, 30 yıldır Almanya’da kritik dijital altyapıları işletiyor. Şirket, 1995 yılında ilk internet değişim noktası olan DE-CIX Frankfurt’u kurdu. Bugün DE-CIX, dünya genelinde internet, bulut, içerik sağlayıcıları ve kurumsal ağların veri alışverişi yapabildiği tarafsız değişim noktalarını sunmaktadır.

DE-CIX Frankfurt, en eski ve en büyük internet değişim noktası olup yaklaşık 1.100 ağı birbirine bağlamaktadır. Küresel ölçekte birbirine entegre DE-CIX platformu, 600’den fazla şehirdeki veri merkezlerinden erişilebilir durumdadır ve dünya genelinde 4.000’den fazla ağı birbirine bağlamaktadır.

Saniyede Bir Terabit Nedir ve 25 Terabit Veri İşlem Hacmi Ne Anlama Geliyor?

  • Bir terabit saniye (Tbit/s veya Tbps), veri iletim hızını ifade eden bir ölçü birimidir.
  • Saniyede 1 terabit, 10³ Gbit/s, 106 Mbit/s, 109 kbit/s veya 1012 bit/s veya 1.000.000.000.000 bit/s’dir.
  • 25 Tbit/s’lik veri trafiği, yaklaşık 14 milyon TikTok videosunun aynı anda izlenmesine eşdeğerdir. Bu da üst üste konulsa Everest Dağı’nın 20 katı yüksekliğine denk gelecek olan bir A4 kağıdı yığınını her saniye doldurabilecek bir veri miktarına karşılık gelmektedir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

X’te (Twitter) erişim sorunu yaşandı

Son zamanlarda kullanıcıların sıklıkla erişim sorunu yaşadığı sosyal medya platformu X’te (Twitter) erişim sorunu yaşandı.

Real Madrid efsanesi Casillas’tan dev teknoloji lansmanı

Hisense, FIFA Dünya Kulüpler Kupası 2025’in resmi ekran tedarikçisi olarak, Dubai’de 116 inçlik UX serisi RGB-MiniLED televizyonunu tanıttı. Lansman, Mall of the Emirates’teki Hisense Arena’da gerçekleşti ve etkinliğe eski Real Madrid kalecisi Iker …

Tıp dünyasında ilk: Bir kalp nakli tamamen robotlarla gerçekleştirildi

Tamamen robotların kullanıldığı bu kalp naklinde, hastanın göğsü açılmadığı için iyileşme sürecinin büyük ölçüde hızlanması bekleniyor.

Sorunlu kablosuz kulaklığı çöpe atmayın: İşte çözüm önerileri

Müzik dinlerken, dizi izlerken ya da toplantıdayken bir anda kesilen sesler, kopan bağlantılar ya da sadece bir kulaklıktan gelen cılız bir tını… Tüm bu sorunlar, kablosuz kulaklık konforunun görünmeyen yüzünü oluşturuyor.

Psikologtan kritik uyarı: Yaratıcılığınızı kaybedebilirsiniz!

Psikolog Ecem Özcan Tatlıdil, yapay zeka kullanımının bilinçsizce artmasının bireyde yaratıcılık kaybına ve bağımlılığa yol açabileceğini belirtti. Uzman isim, özgün düşünce yetisinin kaybına karşı uyarıda bulundu.

Yapay zekâ modelleri şantaja yöneliyor

Yapay zekâ araştırma şirketi Anthropic’in yeni yayımladığı bir çalışma, gelişmiş yapay zekâ modellerinin bazı koşullar altında tehlikeli davranışlar sergileyebileceğini ortaya koydu.