Dijital Dünya Yaşlıların Bilişsel Sağlığını Destekliyor

Yaşlıların Dijital Dünyayla İç İçe Olması Bunama Riskini Azaltıyor

Yeni bir araştırmaya göre, yaşlı bireylerin dijital dünyayla iç içe olmaları, bunama riskini azaltabilir. ABD’nin Texas eyaletinden araştırmacılar, 50 yaş üstü 411 binden fazla kişiyi içeren 57 farklı çalışmayı inceledi. Araştırma sonuçları, düzenli teknoloji kullanımının bilişsel bozulma riskini %58 oranında azalttığını ortaya koydu. Ayrıca, teknolojiyi aktif bir şekilde kullanan bireylerde zamanla gözlemlenen zihinsel gerileme oranının %26 ila %34 arasında daha düşük olduğu belirlendi.

Her bir çalışmada farklı dijital alışkanlıklar incelendi. Akıllı telefon kullanımından sosyal medya etkileşimlerine kadar birçok farklı konu ele alındı. Meslek, eğitim seviyesi ve sosyoekonomik durum gibi faktörler kontrol edildiğinde bile, teknolojiyle etkileşim halinde olmanın koruyucu etkisinin devam ettiği görüldü.

Baylor Üniversitesi’nden psikolog ve sinir bilimci Michael Scullin, araştırmayla ilgili yaptığı açıklamada, günlük teknoloji kullanımının olumsuz etkilerine dair yapılan genellemelerin her zaman doğru olmadığını vurguladı. Nöropsikolog Jared Benge ise yaşlı bireylerin teknoloji sayesinde bağlantı kurmalarının ve zihinsel faaliyetlerini sürdürmelerinin bilişsel sağlık açısından önemli faydalar sağlayabileceğini belirtti.

Uzmanlara göre, teknoloji yeni cihaz ve uygulamaların öğrenilmesi yoluyla beyni uyarabilir, sosyal medya ve görüntülü görüşmeler ile yalnızlık hissini azaltarak zihinsel sağlığı destekleyebilir. Ayrıca, ilaç hatırlatıcıları ve takvim uygulamaları gibi araçlarla bağımsız yaşam süresini uzatabilir.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Related Posts

Tıp dünyasında ilk: Bir kalp nakli tamamen robotlarla gerçekleştirildi

Tamamen robotların kullanıldığı bu kalp naklinde, hastanın göğsü açılmadığı için iyileşme sürecinin büyük ölçüde hızlanması bekleniyor.

Sorunlu kablosuz kulaklığı çöpe atmayın: İşte çözüm önerileri

Müzik dinlerken, dizi izlerken ya da toplantıdayken bir anda kesilen sesler, kopan bağlantılar ya da sadece bir kulaklıktan gelen cılız bir tını… Tüm bu sorunlar, kablosuz kulaklık konforunun görünmeyen yüzünü oluşturuyor.

Psikologtan kritik uyarı: Yaratıcılığınızı kaybedebilirsiniz!

Psikolog Ecem Özcan Tatlıdil, yapay zeka kullanımının bilinçsizce artmasının bireyde yaratıcılık kaybına ve bağımlılığa yol açabileceğini belirtti. Uzman isim, özgün düşünce yetisinin kaybına karşı uyarıda bulundu.

Yapay zekâ modelleri şantaja yöneliyor

Yapay zekâ araştırma şirketi Anthropic’in yeni yayımladığı bir çalışma, gelişmiş yapay zekâ modellerinin bazı koşullar altında tehlikeli davranışlar sergileyebileceğini ortaya koydu.

YouTube videoları gizlice yapay zeka eğitimi için kullanılıyor

Google’ın Gemini ve Veo 3 gibi video ve ses üreteci dahil olmak üzere yapay zeka modellerini eğitmek için YouTube videolarını kullandığı ve içerik üreticilerinin haberinin olmadığı ortaya çıktı.

Kendi kendini onaran metal üretildi!

Bilim insanları, “Bu nasıl olur?” dedirten bir olaya tanıklık etti: Yıpranan bir metal yüzeyin kendini onardığı gözlemlendi. 2023 yılında yayımlanan deneyde, Sandia Ulusal Laboratuvarları ile Texas A&M Üniversitesi’nden araştırmacılar, platinden yapılmış küçük bir metal parçasının mikroskobik çatlağının zamanla kendi kendine kapanmaya başladığını fark etti.