Dünya Bankası, Türkiye ekonomisinin 2025 yılı için büyüme tahminini yüzde 3,1’e yükseltti

Banka, Avrupa ve Orta Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika, Sahra Altı Afrika ile Latin Amerika ve Karayipler Ekonomilerine Ilişkin Raporlarını Yayımladı

Dünya Bankası, son raporlarında Avrupa ve Orta Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika, Sahra Altı Afrika ile Latin Amerika ve Karayipler ekonomilerini ele aldı.

Avrupa ve Orta Asya Ekonomik Durumu

Avrupa ve Orta Asya Ekonomik Güncellemesi Raporu’na göre, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,1 ve 2026’da yüzde 3,6 büyümesi bekleniyor. Bu tahminler, önceki tahminlere göre artış göstermektedir. Bölgede dış talebin zayıflaması ve Rusya’daki büyümenin yavaşlamasıyla ekonomiler yüzde 2,5 büyüme öngörüsüne sahiptir.

Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da Büyüme Beklentileri

Orta Doğu ve Kuzey Afrika Ekonomik Güncellemesi Raporu’nda, bölgenin 2024’te yüzde 1,9 büyüme kaydettiği ve bu rakamın 2025’te yüzde 2,6’ya yükseleceğine dair tahminler yer almaktadır. Ancak, global belirsizlikler nedeniyle bu tahminlerin ciddi şekilde gölgelendiğine dikkat çekilmektedir. Bölge, uzun süreli çatışmalar nedeniyle ekonomik ilerlemesini geri çevirebilecek potansiyel tehlikelerle karşı karşıyadır.

Sahra Altı Afrika’da Beklentiler

Sahra Altı Afrika’da ekonomik büyüme, küresel belirsizliklere rağmen direnç göstermekte ve bu yıl yüzde 3,5 büyüme öngörülmektedir. 2026-2027 döneminde ise büyüme hızının yüzde 4,3’e yükselmesi beklenmektedir. Ancak, bölgenin ticaret dinamiklerindeki değişiklikler ve iklim değişikliğinin olumsuz etkileri belirsizlik yaratmaktadır.

Latin Amerika ve Karayipler Ekonomisi

Latin Amerika ve Karayipler bölgesinde ekonomik büyümenin yavaş olduğu belirtilmektedir. Bölge ekonomileri, bu yıl yüzde 2,1 ve 2026’da yüzde 2,4 büyüme tahminiyle karşı karşıyadır. Bu nedenle, bölgedeki ülkelerin ekonomik stratejilerini değişen dış çevreye ve belirsizliklere göre uyarlamaları gerekmektedir.

Related Posts

Google’ın ana kuruluşu Alphabet uçuşa geçti, Intel yerinde saydı!

Google’ın çatı şirketi Alphabet, 2025’in ilk çeyreğinde gelirini yüzde 12 artırarak 90,2 milyar dolara çıkardı. Yapay zekâ destekli büyümesiyle beklentileri aşan şirket, 70 milyar dolarlık hisse geri alımına hazırlanıyor. Aynı dönemde Intel ise gelir artıramadı, zararını ise ikiye katladı.

DASK hakkında merak edilenler! 13 soruda deprem sigortası…

Türkiye’de Zorunlu Deprem Sigortası DASK uygulaması var. Ancak ülkedeki 20 milyon 32 bin konutun 11 milyon 272 bin 952’si sigortalı. Poliçenin her yıl yenilenmesi gerekiyor ancak yarıya yakını yenilenmiyor.

KOBİ’lerin yapay zekâ karnesi nasıl?

İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Özdemir, Meclis Yapay Zekâ Araştırma Komisyonu’nda küçük işletmelere yönelik dijital dönüşüm ve yapay zekâ araştırmasından çıkan sonuçları aktardı.

Pegasus’tan tavan ücreti güncellemesi

Pegasus Hava Yolları, İstanbul’da meydana gelen depremler nedeniyle İstanbul çıkış ve varışlı tüm iç hat seferlerinin bilet tavan fiyatının, 30 Nisan Çarşamba gününe kadar 2 bin 850 lira olarak sabitlendiğini duyurdu.

Almanya’da iş dünyasının güveni tarife savaşlarına rağmen arttı

Almanya’da Ifo İş Ortamı Güven Endeksi, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifelerine ilişkin endişelere rağmen nisanda beklenmedik şekilde arttı.

Deprem sonrası konutta ‘fiyat hareketliliği’: Ticaret Bakanlığı’ndan uyarı!

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, “İstanbul’da yaşanan deprem sonrasında fiyat artışı gerçekleştirilen satılık ve kiralık taşınmaz ilanlarına ilişkin bilgiler ilan platformlarından temin edilmekte olup, haksız fiyat artışı yaptığı tespit edilen tüm gerçek ve tüzel kişiler hakkında gerekli idari yaptırımlar kararlılıkla ve gecikmeksizin uygulanacaktır” ifadesini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir