Dünyada ve Türkiye’de dijital ekonomi yatırımlarının payı artıyor

Dünya Yatırım Raporu 2025: Dijital Ekonomiye Yapılan Yatırımlar Hızla Büyüyor

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından derlenen “Dünya Yatırım Raporu 2025″e göre, dijital ekonomiye yapılan yatırımlar son yıllarda hızla artış göstererek yıllık ortalama 122 milyar dolara ulaştı.

Rapora göre, 2021 ile 2023 arasındaki dönemde dijital ekonomiye yapılan yatırımlar küresel doğrudan yabancı yatırımın yaklaşık yüzde 8,3’ünü oluşturdu.

Gelişmekte olan ekonomilerde ise, aynı dönemde dijital ekonomiye yapılan yatırımlar neredeyse iki katına çıktı. Dijital hizmetlerin genişlemesi, yazılım çözümlerine olan talep, yeni teknolojiler ve girişimcilik ekosistemlerindeki gelişmeler küresel büyümeyi şekillendiren temel dinamikler oldu.

Dijital ekonomiye yatırımın faydaları arasında daha iyi altyapı, vasıflı işler, teknoloji transferi ve dinamik inovasyon ekosistemleri bulunuyor. Ancak, raporda belirtildiğine göre, birçok düşük gelirli ülke yatırım yapmada geride kalıyor. Altyapı eksiklikleri, yüksek yatırım riskleri ve zayıf düzenleyici çerçeveler yatırımcıları caydırıyor.

Rapora göre, 2020’den bu yana dijital ekonomiye yapılan greenfield yatırımlar neredeyse üç kat artarak 360 milyar dolara ulaştı. Bu yatırımlar tüm greenfield projelerin yaklaşık üçte birini oluşturuyor.

“KÜRESEL DOĞRUDAN YATIRIM PAYIMIZI YÜZDE 1,5’E ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ”

Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi Başkan Yardımcısı Bekir Polat, UNCTAD’ın raporunda vurgulanan dijital yatırımlardaki artışın, Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi’nin 2024-2028 dönemi stratejik öncelikleriyle örtüştüğünü belirtti.

Polat, “Stratejik belgemizde, küresel doğrudan yatırımlardan aldığımız payı yüzde 1’den yüzde 1,5’e çıkarmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda dijital altyapıya dayalı girişimleri, 8 öncelikli yatırım profilimizden biri olarak belirledik.” dedi.

Türkiye’nin uluslararası doğrudan yatırımlar açısından cazibesini artırmaya devam ettiğini vurgulayan Polat, Türkiye’nin 2024’te 11,3 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım çektiğini ve bu rakamın önceki yıla göre yüzde 5,6 arttığını açıkladı.

Teknoloji girişim ekosisteminin son yıllarda kayda değer bir gelişim gösterdiğini belirten Polat, Türkiye’nin AR-GE ve teknoparklar konusunda güçlü bir altyapıya ve teşvik sistemine sahip olduğunu dile getirdi.

Tüm bu gelişmelerin Türkiye’nin küresel dijital yatırımlardaki payını artıracağını öngören Polat, Türkiye’nin dijital ekonomideki dinamizmi ve büyüme ivmesiyle daha da güçleneceğini belirtti.

Related Posts

Anket sonuçları yayımlandı: En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Haziran ayı enflasyon beklentileri açıklandı. Emeklilere ve memurlara yapılacak maaş artışında belirleyici olacak 6 aylık enflasyon farkı, tahminlere göre yüzde 16,62’ye ulaşabilir.

600 bin kamu işçisinin gözü üçüncü teklifte

600 bin kamu işçisinin gözü üçüncü teklifte

Anadolu devi satışa çıkıyor

Anadolu’nun en büyük şirketleri arasında yer alan HES Kablo için son teklifler yarın toplanırken, dev şirketin satışı 1 Temmuz Salı günü netleşecek.

Söke’de otellere sıkı denetimi

Aydın’ın Söke ilçesinde, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından ilçede faaliyet gösteren otellerde hijyen ve gıda güvenliği denetimleri gerçekleştirildi. Yaz sezonunun yoğunlaşmasıyla birlikte denetimlerini sıklaştıran Söke İlçe Tarım ve …

Dünya ticaretinde dengeler değişiyor!: Çin cari fazlasında yeni rekor kırıldı

Çin, 2025 yılının ilk çeyreğinde 165,4 milyar dolarlık rekor bir cari fazla açıklayarak küresel piyasalarda dikkatleri üzerine çekti. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre üç kattan fazla artış gösteren bu rakam, ülkenin dış ticaretindeki güçlü seyrini …

Kıyı şeridi tepkisi: “Kamu yararı değil, özel şirketlerin karı gözetiliyor”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Resmi Gazete’de yayımlanan kıyı şeridindeki kamu arazilerinin ilan zorunluluğu olmaksızın yatırımcılara tahsis edilebilmesini sağlayan yönetmelik değişikliğine ilişkin “Kıyılar halkındır, sermayeye peşkeş …