Dünyanın en ölümcül sebzesi: Yaklaşık 500 milyon insan onu yemeye devam ediyor…

Manyok: Önemli Bir Besin Kaynağı ve Sağlık Riski

Manyok, dünyanın en yaygın yiyeceklerinden biri olarak günlük olarak yaklaşık yarım milyar insan tarafından tüketilmektedir. Ancak, doğru bir şekilde hazırlanmadığında ciddi sağlık riskleri oluşturabilen bu kök sebze, LadBible’a göre insan sağlığını tehdit edebilecek şekilde zehirli hale gelebilmektedir.

Güney Amerika’nın doğal bitkisi olarak bilinen manyok, aynı zamanda dünyanın en büyük üreticisi olan Nijerya’da da yaygın olarak yetiştirilmektedir. Tropikal bölgelerde temel bir gıda kaynağı olan manyok, özellikle yetersiz beslenme sorunlarıyla mücadele eden bölgelerde önemli bir rol oynamaktadır.

Manyok, içindeki hidrojen siyanür salgısıyla ölümcül olabilen maddeler barındırır. Bu nedenle, ham kökler, kabuklar ve yapraklar gibi kısımlarının doğru bir şekilde işlenmesi ve tüketilmesi hayati önem taşımaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, her yıl manyok zehirlenmesine bağlı olarak yaklaşık 200 kişi hayatını kaybetmektedir.

Yiyecek kıtlığı yaşanan bölgelerde, manyok güvenliği konusu daha da önem kazanmaktadır. Örneğin, Venezuela’daki kıtlık döneminde, manyok zehirlenmeleri ve ölümlerine neden olmuştur. Ancak, bu risklere rağmen manyok, milyonlarca insan için önemli bir besin kaynağı olmaya devam etmektedir.

Manyok Türkiye’de Yetişiyor mu?

Dünyada üretilen manyokun %50’si Afrika, %30’u Asya ve %20’si Latin Amerika’da elde edilmektedir. Türkiye’de ise kurak ve verimsiz arazilerde yetiştirilebilmektedir.

Related Posts

Yaygın virüs ‘öpücük hastalığına’ neden oluyor, kanser riskini de 5 kat artırıyor!

Dünya genelindeki çoğu insanın hayatının bir döneminde enfekte olduğu Epstein-Barr virüsünün (EBV), kansere yakalanma riskini önemli ölçüde artırabileceği ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kanser araştırma ajansının yeni çalışmasına göre, yaygın görülen bu virüs, kişileri henüz kanser teşhisi almadan yıllar önce yüksek risk altına sokabiliyor.

Göbekle gelen düşüş

Göbek çevresi büyüdükçe erkeklik hormonu azalıyor. Kilo kaybetmek, sadece görünümü değil, hormonu da geri getiriyor. Beslenme düzeni, insülin direnci, uyku ve bağırsak sağlığı da testosteron seviyesini etkiliyor. Peki hangi yiyecekler destek sağlar?

Hamilelikte Sigara İçilir Mi?

Hamilelikte sigara içilir mi? Hamilelikte sigara içmenin özellikle doğacak bebekte önemli sağlık sorunları yaratıyor. 

Saatler harcamaya gerek yok! Bu 15 dakikalık egzersiz bel çevresini de inceltiyor

Alabama Üniversitesi’nden Dr. Elroy Aguiar, her ana öğünden sonra yapılacak yalnızca 15 dakikalık tempolu bir yürüyüşün, kan şekeri ve tansiyon kontrolünde anında etki gösterdiğini, uzun vadede ise diyabet ve hipertansiyon riskini azalttığını vurguluyor.

Güneş yanıklarına ne iyi gelir? Evde uygulanabilecek 7 doğal yöntem

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte güneşin zararlı etkileri kendini göstermeye başladı. Uzmanlar, özellikle güneş yanıklarına karşı doğal çözümlerle ilk müdahalenin önemine dikkat çekiyor.

Marmaris depremi sonrası gündeme geldi: Panikatak ölüme götürür mü?

Marmaris depremi sonrası gündeme geldi: Panikatak ölüme götürür mü?