Fiş, fatura, IBAN ve POS! Bunları Yapan Yandı: 20 Milyon TL’ye Varan Ceza Geliyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, gelir artırıcı önlemler çerçevesinde fiş ve fatura gibi belgeleri düzenlemeyen veya bu belgeleri talep etmeyen kişilere karşı caydırıcı cezalar getirmeye hazırlanıyor.

FİŞ VE FATURA DÜZENLEMEME CEZASI

Hüseyin Gökçe’nin haberine göre, halihazırda fatura ve fiş gibi belgeleri düzenlemeyenlere, tutarın yüzde 10’u kadar ve en az 3 bin 400 Türk Lirası özel usulsüzlük cezası uygulanmaktadır.

Vergi mükellefi olmayan ancak tüketici konumunda olanlar için ise ceza oranı beşte bir olarak belirlenmiştir.

Yeni dönemde alıcılar ve satıcılar için uygulanan cezaların artırılması planlanmaktadır. Satıcılar için belge düzenleme konusunda ilk ihlalde ceza tutarı asgari 30 bin lira olarak başlamakta ve artmaktadır. Satış miktarı yüksekse, düzenlenmeyen tutarın yüzde 30’u kadar özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır. Ancak alıcılar, belgenin düzenlenmediğini Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirerek cezadan kurtulma imkanına sahiptir.

ŞİRKET HESABI KULLANIMI VE IBAN HAVALELERİ

Şirketler, satışlarını şirket hesabı yerine aile üyelerinin veya başkalarının IBAN hesaplarına yaparak tahsil ederlerse ağır yaptırımlarla karşılaşacaklardır.

Her iki taraf için işlem tutarının yüzde 10’u kadar ayrı ayrı özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır. Bu ceza miktarı asgari 30 bin lira ile maksimum 20 milyon lira arasında değişiklik gösterecektir.

BAŞKASINA AİT POS CİHAZI KULLANIMI

Başkasına ait POS cihazını kullananlar veya POS cihazını başkasına kullandıranlar da ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalacaklardır.

Mükellefiyet türüne göre her iki taraf için 22 bin liradan başlayıp 90 bin liraya kadar değişen miktarlarda özel usulsüzlük cezası kesilmesi planlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx