Genç yaşlarda yakalanan demans yaşam biçimi ile ilişkili mi?

Demans Risk Faktörleri Hakkında Yeni Bulgular Ortaya Çıktı

Demans ile ilgili araştırmalar genellikle genetik faktörlere odaklanmıştı, ancak son çalışmada uzmanlar, genç yaşta ortaya çıkan demansın riski ile ilişkili 15 farklı yaşam tarzı ve sağlık faktörünü belirledi. Aralık 2023’te yayınlanan sonuçlara göre, Exeter Üniversitesi’nden Epidemiyolog David Llewellyn, bu çalışmanın şimdiye kadar yapılan en kapsamlı ve güvenilir çalışma olduğunu belirtti.

‘Bazı Bilgi Boşluklarının Doldurulmasına Yardımcı Oldu’

Araştırma ekibi, Birleşik Krallık’ta 65 yaş altı yaklaşık 360 bin kişinin verilerini analiz etti. Düşük sosyoekonomik durum, sosyal izolasyon, işitme bozukluğu, felç, diyabet, kalp hastalığı ve depresyon gibi faktörlerin hepsi genç yaşta ortaya çıkan demans riski ile ilişkilendirildi. Ayrıca, daha yüksek eğitim seviyesi ve daha düşük fiziksel kırılganlık düşük demans riski ile ilişkilendirildi. Bu faktörler, demans hakkındaki bilgi boşluklarını doldurmaya yardımcı oldu.

Hollanda’daki Maastricht Üniversitesi’nden Nöroepidemiyolog Sebastian Köhler, “İleri yaşlarda demans gelişen bireyler üzerinde yapılan araştırmalar, değiştirilebilir risk faktörlerinin varlığını göstermişti. Fiziksel faktörlerin yanı sıra, kronik stres, yalnızlık ve depresyondan kaçınmak da zihinsel sağlık için önemli” dedi.

Maastricht Üniversitesi’nde Sinir Bilimci Stevie Hendrik ise “Genç yaşta ortaya çıkan demansın ciddi etkileri olabilir çünkü etkilenen bireyler genellikle iş, çocuklar ve yoğun bir yaşamı devam ettirmektedir. Genetik faktörlerin yanı sıra diğer risk faktörlerini de araştırmak önemlidir çünkü sebep hala belirsizdir” şeklinde konuştu.

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)

Related Posts

Yaygın virüs ‘öpücük hastalığına’ neden oluyor, kanser riskini de 5 kat artırıyor!

Dünya genelindeki çoğu insanın hayatının bir döneminde enfekte olduğu Epstein-Barr virüsünün (EBV), kansere yakalanma riskini önemli ölçüde artırabileceği ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kanser araştırma ajansının yeni çalışmasına göre, yaygın görülen bu virüs, kişileri henüz kanser teşhisi almadan yıllar önce yüksek risk altına sokabiliyor.

Göbekle gelen düşüş

Göbek çevresi büyüdükçe erkeklik hormonu azalıyor. Kilo kaybetmek, sadece görünümü değil, hormonu da geri getiriyor. Beslenme düzeni, insülin direnci, uyku ve bağırsak sağlığı da testosteron seviyesini etkiliyor. Peki hangi yiyecekler destek sağlar?

Hamilelikte Sigara İçilir Mi?

Hamilelikte sigara içilir mi? Hamilelikte sigara içmenin özellikle doğacak bebekte önemli sağlık sorunları yaratıyor. 

Saatler harcamaya gerek yok! Bu 15 dakikalık egzersiz bel çevresini de inceltiyor

Alabama Üniversitesi’nden Dr. Elroy Aguiar, her ana öğünden sonra yapılacak yalnızca 15 dakikalık tempolu bir yürüyüşün, kan şekeri ve tansiyon kontrolünde anında etki gösterdiğini, uzun vadede ise diyabet ve hipertansiyon riskini azalttığını vurguluyor.

Güneş yanıklarına ne iyi gelir? Evde uygulanabilecek 7 doğal yöntem

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte güneşin zararlı etkileri kendini göstermeye başladı. Uzmanlar, özellikle güneş yanıklarına karşı doğal çözümlerle ilk müdahalenin önemine dikkat çekiyor.

Marmaris depremi sonrası gündeme geldi: Panikatak ölüme götürür mü?

Marmaris depremi sonrası gündeme geldi: Panikatak ölüme götürür mü?