İnternet alışverişi artık iade edilmeyecek!

Tüketici Birliği Başkanı: “Yönetmelik Değişikliği Tüketiciyi Mağdur Ediyor”

Tüketici Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, 1 Ocak tarihinde yürürlüğe giren yönetmelik değişikliği ile akıllı saatler, cep telefonları, tabletler, bilgisayarlar ve motosikletler gibi ürünlerde tüketici hakkının kaldırıldığını belirtti.

“Yönetmelik Değişikliği Tüketicilere Yük Olacak”

Mahmut Şahin, bu yönetmeliğin tüketicilerin aleyhine olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Uzaktan satışlarda tüketicilerin uzun zamandır sahip olduğu haklar vardı. Herhangi bir sebep göstermeden 15 gün içinde ürün iade etme hakkı gibi. Fakat 1,5 sene önce yapılan yönetmelik değişikliği ile ‘akıllı saatler, cep telefonu, tablet, bilgisayar ve motosiklet gibi ürünlerde vazgeçme hakkı kaldırıldı’. Bu da demek oluyor ki, ‘Eğer bu ürünleri satın aldıysanız 15 günlük iade hakkınızı kullanamayacaksınız’.”

“Tüketici Mağduriyeti Artacak”

Kargo ücretinin artık tüketici tarafından ödenmesi gerektiğini belirten Şahin, durumu şu şekilde değerlendirdi:

“Eskiden ürün iade durumunda, tüketici istediği takdirde ürünü geri gönderiyor ve kargo ücretini satıcı karşılıyordu. Ancak yeni yönetmelik ile ‘Eğer tüketici kargo gönderecekse kargo ücretini kendisi ödeyecek’ hükmü getirildi. Bu durum tüketiciye ek bir yük getiriyor.”

“Yargının Hassasiyet Göstermesi Bekleniyor”

1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe giren uygulamayı eleştiren Şahin, yapılan yönetmelik değişikliğine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Biz 1,5 sene önce bu yönetmeliğin durdurulması için dava açtık. Ancak halen karar verilmedi. Bu durumda ortaya çıkan mağduriyetler nasıl giderilecek? Yargının bu konuda hassasiyet göstermesini beklerdik. Bu durum, tüketici haklarının ihlal edilmesine neden olabilir.”

“Tüketiciyi Korumak Gerek”

Sahtekarlıklara karşı tüketicilerin korunması gerektiğini vurgulayan Şahin, şu şekilde devam etti:

“Bu ürünlerde iade hakkı tamamen kaldırıldı. Artık iade etmek mümkün olmayacak. Bu durumda tüketici sipariş verdiği ürünü istediği gibi geri çeviremeyecek. Bu durum, sahtekarlıklara ve dolandırıcılığa zemin hazırlayabilir. Tüketici mağdur durumda kalacak. Bu yeni yönetmelik değişikliği tüketiciyi korumak bir yana, onları mağdur etmeye yönelik.”

Related Posts

TÜSİAD’ın raporu ortaya çıkardı: Alarm veriyor önlem almak kaçınılmaz hale geldi

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), PwC Türkiye iş birliğiyle bir rapor hazırladı. “Yaşlılık Politikaları Araştırması: Demografik Dönüşüm ve İhtiyaçlar” raporunda Türkiye’nin dünya ortalamasından daha hızlı yaşlandığına dikkat …

Tarımsal destek ödemeleri bugün hesaplara yatırılacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, 344 milyon 877 bin 943 TL tarımsal destekleme ödemesinin bugün çiftçilerin hesaplarına aktarılacağını açıkladı.

Direne direne yüzde 93 zam aldılar: 73 bin lira maaş, 20 bin lira eğitim parası, 30 bin lira sosyal hak ödemesi

DYO Boya Fabrikaları A.Ş.’de 43 günlük direniş işçilerin kazanımı ile sonuçlandı. İşverenle sendika anlaştı ve işçilerin istediği oranda zam öngören Toplu İş Sözleşmesi (TİS) imzalandı. Anlaşma, işçilerin ücretlerinde dikkat çekici bir artış …

Merkez Bankası’nın rezervlerinde erime devam ediyor

Merkez Bankası’nın rezervlerinde erime devam ediyor

En düşük emekli aylığı kesinleşti! İşte o rakam

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran ayı enflasyonununu açıkladı. Açıklanan verilere göre Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 1,37 oranında artış kaydederken yıllık enflasyon yüzde 35,05 oldu. Buna göre, SSK ve Bağkur emeklileri yüzde 16,67 …

Temmuz ayı kira artış oranı belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Haziran ayında enflasyon yıllık yüzde 35.05 oldu. Enflasyon verilerine göre kira artış oranı yeniden belirlendi.