Şafak Bakını Gibi Yıkım: 80 Aile Evsiz Kaldı, 108 Kişi Gözaltında!

AKP’li Arnavutköy Belediyesi, İstanbul Havalimanı ile birlikte yıldızı parlayan Arnavutköy’ün İmrahor Mahallesi’nde kaçak yapıların yıkımı için encümen üyeleri aracılığıyla yıkım kararı çıkartmıştı. Yıkıma engel olmak isteyen mahalleli ile polisler arasında günlerce gergin anlar yaşandı. Mahalle sakinleri seslerini duyurmak için belediyeye ulaşamadıkları ve seçimden önce verilen sözlerin tutulmamasına tepki göstermişti. Seçim öncesi belediye yönetiminin vaatlerine güvenen mahalleli şimdi sokakta kaldı.

GECEDEN BARİKAT KURUP SABAH 5’TE YIKTILAR

İmrahor Mahallesi, bu sabah saat 4’te dozer ve kepçe sesleriyle uyandı. Gece 23.30 saatlerinde mahalleye polis barikatları kurulmaya başlandı. Sabahın ilk ışığıyla makinelerine çalışma emri veren belediye yetkilileri mahalleyi yerle bir etti. Yaklaşık 70-80 yapının yıkımı akşam saatlerine kadar sürdü.

SEMTİ BİR UCUNDAN DİĞERİNE YIKA YIKA GİTTİLER

Mahalleli Arnavutköy Belediyesi’nden hukuki haklarını kullanabilmek için süre istemiş ancak belediye kabul etmemişti. Dün yıkım kararını çıkartan Arnavutköy Belediyesi, mahallelinin eşyalarını kurtarmasını dahi beklemeden kaçak yapıları hızla yıktı. Kalan yapıları da yıkmak için Yavuz Selim Mahallesi’ne doğru devam etti.

POLİSTEN SERT MÜDAHALE: 108 KİŞİ GÖZALTINDA

Evlerinin yıkılmasını önlemeye ve belediyeyle iletişim kurmaya çalışan İmrahor Mahalleliler yoğun polis müdahalesiyle karşılaştı. Vatandaşlar, sırayla yıkılacak evlerin önüne toplanıp direnişe geçti. Polis direnişi plastik mermi ve gaz ile kırıp 108 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan mahalleliler, ifade vermek üzere Vatan Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

‘SAAT 5’TE KAPIMIZA DAYANDILAR, 20 KİŞİ 1 EVE SIĞINDIK’

Sabah, 5 saatlerinde kapısına gelen yıkım ekibiyle uyanan Mahalleli İsmail K., “3 çocuğum ve eşimle bir kat evimiz vardı. Sabah 5’te kapımıza dayandılar. Evimizi yıktılar. Bize sözler veren belediye başkanı, ona ulaşmamamız için polislerle karşı karşıya getirdi bizi. Şimdi 3 kardeşim ve benim ailem ile toplam 20 kişi bir eve sığındık. Belediyeden hukuki süreç için istediğimiz süre bile verilmedi. Komşularımdan bazılarının eşyalarını kurtarmasını bile beklemediler. Çok üzgünüz. Yazıklar olsun.” diyerek gözyaşları içinde durumu anlattı. Belediyenin, yıkım mağdurları için geçici bir konaklama adresi önermediği de öğrenildi.

‘VATANDAŞIN YAŞAM ALANI RANT OLARAK GÖRÜLÜYOR’

Tip Sultangazi İlçe Başkanı Erdal Daşdemir, “Burada yaşayan mahalleliye tutulamayacak sözler verildi. Belediye, mahalleliyle iletişimi kesti. Ulaşmak isteyeni gözaltına alıyorlar. Gözaltına alınan vatandaşlarımız için avukatlar gönderdik. Halkın yaşam yerini rant alanı olarak gören belediyecilik bu yıkımı yarattı. Eğer durdurulmazsa ada ada parselleyip 100 kişiye bölüştürdükleri arazileri de halkın elinden alacaklar.” diyerek kaygılarını dile getirdi. Hukuki süreç ile devam edileceğini ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx