Tekstil Türkiye’den pamuk ABD’den

Türkiye-ABD Ticaret ve Yatırım Konseyi Toplantısı Geliyor!

Mithat Yurdakul – Türkiye-ABD ekonomik ilişkileri, küresel ticaret savaşlarıyla karşı karşıya. Ticaret ve Yatırım İlişkilerinin Geliştirilmesine İlişkin Anlaşma (TIFA) kapsamında Türkiye ile ABD arasındaki Ticaret ve Yatırım Konseyi’nin 14 Mayıs’ta Washington’da toplanması bekleniyor. Toplantıda, ABD, Türkiye hakkındaki beklenti ve tespitlerini masaya yatıracak. İki ülke arasındaki 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi ve dengeli ticaret iş birliği görüşülecek.

Tekstil ve Tarım Değişiklikleri

Amerika Birleşik Devletleri pazarına Türk tekstil ve hazır giyim ürünlerinin erişimi artacakken, Türkiye’nin ABD’den pamuk ithalatını artırma önerisi yapılacak. Toplantıda, Çin’in aşırı üretiminin etkisi ve ticaret savunma önlemlerini aşma hususunda potansiyel bir ortak yaklaşım geliştirilmesi ele alınacak. Ayrıca, tarıma ilişkin düzenlemelerle Türkiye’nin taze meyve ve sebze ihracatının kolaylaştırılması konuşulacak.

Kamu Alımları ve Diğer Başlıklar

TIFA toplantısında, ABD Ticaret Temsilciliği’nin hazırladığı rapordaki Türkiye ile ilgili tespitler tartışılacak. Türkiye’nin kamu alımlarında yerli üretimi teşvik ettiğine dair belirtiler raporda yer alırken, 30 euro sınırındaki yurt dışı internet alışverişlerindeki değişiklikler eleştirilecek. Ayrıca, Türkiye’nin sosyal medya adımları, dış ticaret engelleri, damıtılmış içkiler üzerindeki düzenlemeler gibi konular masaya yatırılacak.

Tahtakale Uyarısı ve Fikri Mülkiyet

2025 Yılı Dış Ticarette Engeller Hakkında Ulusal Ticaret Tahmini raporunda Türkiye’nin fikri mülkiyet yetersizliğiyle izleme listesinde yer aldığı belirtilmişti. Özellikle sahte ürün ticareti ve fikri mülkiyet ihlalleri konusunda yetersizlikler vurgulanırken, ABD’li şirketlerin Türkiye’deki fikri mülkiyet kurallarının uygulanmasında eksiklikler olduğu ifade ediliyor.

Related Posts

Mevduat faizleri yeniden yükseldi: Uzmanından vade tavsiyesi

Mevduat faizleri yeniden yükseldi. Bir bankada oran yüzde 53’e çıkarken, 1 milyon TL’nin aylık net getirisi yaklaşık 39 bin 500 TL’yi buldu. Uzmanlara göre, kısa vadeli mevduatlar şu an daha avantajlı.

Hazine gelirini faize yedirdi: Faiz payı yüzde 21’i aştı

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, nisan ayında nakit gelirler 1 trilyon lirayı aşsa da, harcamalar 1,2 trilyon lirayı bulunca Hazine 183 milyar 495 milyon TL açık verdi. En büyük kalemlerden biri olan faiz ödemeleri ise 257 milyar liraya dayandı.

Cem Boyner: Bu ülkede akşamüzeri ya da yarın ile ilgili hiçbir şeyi kestiremezsiniz

Yüksek kur, faiz ve kira yükü altında ezilen perakende sektörü için “artık kestirilemez bir ülkedeyiz” diyen Boyner Grup Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner, bu dört büyük giderin tamamen kontrolleri dışında olduğunu vurgulayarak, perakendecinin tek çıkış yolunun müşteri olduğunu söyledi.

Yapay zekaya D Tech Cloud damga vurdu

Türkiye’nin dijital dönüşümüne bulut bilişim ve yapay zeka tabanlı çözümlerle öncülük eden teknoloji firması D Tech Cloud, 7-8 Mayıs 2025 tarihlerinde Sapanca’da düzenlenen IDC Türkiye CIO Summit 2025’te Platinum sponsor olarak yer aldı.

Google’dan kritik sorulara yanıt yok

Meclis Dijital Mecralar Komisyonu, algoritma değişiklikleri nedeniyle yoğun eleştiriler alan Google temsilcilerini dinledi. Komisyon üyelerinin eleştiri ve soruları büyük ölçüde yanıtsız kalırken Google temsilcileri “Herhangi web sitesini öne çıkarma ya da geriye düşürme gibi bir amacımız yok. Manipülasyon imkansız, kendi ayağımıza sıkmış oluruz” görüşünü dile getirdi.

Kamu sözleşmesinin aylardır imzalanmaması üzerine emekçi, bakanlık önüne gidiyor: İşçi sesini yükseltiyor

Türk-İş ve Hak-İş’in şubat ayında iktidara sundukları talepler şöyleydi: Günlük brüt çıplak ücretleri bin 800 TL’nin altında olan işçilerin ücretlerinin bin 800 TL’ye çıkarılması istendi. Birinci altı ay yüzde 50, ikinci altı ay yüzde 25 zam talep …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir