Trump korkuyu körüklüyor: Nükleer silah çağı başladı mı?

Nükleer Silah Çağı: Trump’ın Dönüşüyle Başladı

Financial Times gazetesine göre, ABD Başkanı Donald Trump’ın dönüşüyle birlikte dünya genelinde yeni bir nükleer silah çağı başladı. Soğuk Savaş döneminde, Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği arasında en azından nükleer silahlanmanın kötü olduğu konusunda anlaşma vardı.

Gidişattan rahatsız olan o dönemin Amerikan başkanı John F. Kennedy, 1960’larda Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması’nı müzakerelere açtı. 1970’te yürürlüğe giren anlaşmada, Amerikan nükleer şemsiyesinin genişletilerek, müttefiklerin caydırıcılık için nükleer silaha ihtiyaç duymayacağı fikri üzerine düşünülmüştü.

Trump’ın Dış Politika Hamleleri ve Müttefiklerin Soruları

Ancak Trump’ın dış politika kararları, Rusya’ya yakın durması, NATO’ya ve Avrupa’ya mesafeli durması müttefik ülkeleri zor durumda bıraktı. Washington’ın müttefiklerine sağladığı nükleer kalkanı kaybetmesi durumunda ne olacağı ve böyle bir duruma nasıl hazırlıklı olunacağı soruları gündeme geldi.

Nükleer Silah Sahibi Ülkeler ve Artan Tehlike

Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması’na göre, nükleer silah sahibi olan ülkeler Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere ile sınırlıydı. Ancak anlaşmadan çekilen Kuzey Kore ve anlaşmayı imzalamamış olan İsrail, Hindistan ve Pakistan da nükleer silahlara sahip ülkeler arasında yer alıyor.

Analistlere göre, Trump’ın Rusya’ya karşı tavrı, Avrupa ve Asya’daki müttefik ülkelerin kendi nükleer kalkanlarını oluşturma isteğine neden olabilir. Bu durumda, nükleer silahlı devletlerin sayısı 25’e kadar çıkabilir.

Nükleer Seçenekler ve Artan Endişe

Bazı ülkeler, Almanya, Polonya, Güney Kore ve Japonya şu anda nükleer seçenekleri değerlendiriyor. Almanya, Fransa ve İngiltere ile nükleer silahları paylaşma konusunu tartışıyor. Polonya, Amerikan nükleer savaş başlıklarını topraklarında barındırmayı planlıyor. Japonya ve Güney Kore ise nükleer silahları Çin ve Kuzey Kore’ye karşı caydırıcı bir güç olarak görme niyetinde.

Related Posts

Netanyahu Beyaz Saray yolunda: Konu ise Gazze

ABD Başkanı Donald Trump, 7 Temmuz’da İsrail Başbakanı Netanyahu’yu Beyaz Saray’da ağırlamaya hazırlanıyor. Gazze’deki savaş, rehinelerin durumu ve bölgesel pazarlıkların masaya yatırılacağı görüşme öncesi, Trump taraflara anlaşma çağrısı yaptı. Ancak çağrıdan saatler sonra İsrail’in hava saldırılarında en az 60 Filistinli hayatını kaybetti.

Yangına müdahale eden itfaiyecilere ateş açtılar: 2 ölü

ABD’nin Idaho eyaletinin Coeur d’Alene kentinde bulunan Canfield Dağı’ndaki tabiat parkında, henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye itfaiye ekipleri sevk edilirken yangına müdahale eden itfaiye ekiplerine, kimliği henüz …

Bilecik yangını köyleri küle çevirdi

Sakarya’da üç gün önce çıkan ve Bilecik’e sıçrayan yangın köyleri küle çevirdi.

Kılıçdaroğlu’na bir çağrı da eski gençlik kolları başkanlarından

Eski CHP Gençlik Kolları Başkanları Barbaros Dinçer, Emre Doğan, Emre Yılmaz ve Gençosman Killik; ‘Kurultay davası’ öncesi Kemal Kılıçdaroğlu’na çağrıda bulundu.

Cumhur’un küçük ortağından ‘CHP kurultayı’ yorumu: ‘Bugüne kadar örneği yok’

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’yla ilgili iptal davasına ilişkin, “Bununla ilgili mahkeme karar verebilir. Ama kurultayın sonucu etkileyecek bir karar olacağını düşünmüyorum. Bugüne kadar bunun bir örneği yok” dedi.

Sabiha Gökçen’de alarm! Uçak piste inemedi

Sabiha Gökçen Havalimanı’na iniş yapmak üzere alçalan uçağın pilotu pistte tavşan gördü. Durumun hava trafik kontrolörlerine bildirmesinin ardından pistte yapılan incelemeler nedeniyle Pegasus Havayolları’nın Ercan-İstanbul seferini yapan uçağı pisti pas geçmek zorunda kaldı.