Uzmanı uyarıyor: Her 5 kişiden 1’i risk altında!

Dünya Sağlık Örgütü Verilerine Göre Her 5 Kişiden 1’inde İşitme Kaybı Var

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, dünya genelinde her 5 kişiden 1’inde işitme kaybı bulunmaktadır. Günümüzde 1,5 milyar insanın işitme kaybı ile karşı karşıya olduğu ve bu rakamın 2050 yılında 2,5 milyar insana ulaşabileceği belirtilmektedir.

Türkiye’de İşitme Kaybı Uyarısı

Öte yandan, Türkiye Odyologlar ve Konuşma Bozuklukları Uzmanları Derneği (TOKSUD) Başkanı Prof. Dr. Meral Didem Türkyılmaz ve Türk Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği (Türk KBB-BBC) Genel Sekreteri Prof. Dr. Özgür Yiğit, 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü kapsamında önemli açıklamalarda bulundu.

İstanbul’da, işitme kaybı konusunda toplum bilincinin artırılması ve işitme muayene testlerine başvurulmasının teşvik edilmesi amacıyla Taksim tramvay durağı ve tramvaylarında uyarıcı ilanlar yayımlandı. Bu uyarılarla ‘Hayat Duyunca Güzel’ sloganıyla sosyal farkındalık oluşturulması hedeflendi.

İşitme Sağlığı Zihinsel Fonksiyonları Etkiliyor

İşitme kaybının sosyal izolasyona ve zihinsel fonksiyonlara olumsuz etkisi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özgür Yiğit, Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre şu an dünya genelinde 1,5 milyar insanın işitme kaybı yaşadığını ve 2050 yılında bu rakamın 2,5 milyar kişiye çıkabileceğini belirtti. İşitmenin iletişim ve sosyalleşme için önemli bir fonksiyon olduğunu aktaran Prof. Dr. Yiğit, işitme kaybının erken teşhisi ve tedavisinin hayati önem taşıdığını vurguladı.

75 Yaş Üzeri İşitme Kaybı

Özellikle erişkin dönemdeki işitme kayıplarının zihinsel fonksiyonlar açısından önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Yiğit, yaşlılıkla birlikte işitme kayıplarının arttığını ifade etti. 65 yaş üstünde her 3 kişiden birinde, 75 yaş üzerinde ise her 2 kişiden birinde işitme kaybı görülebileceğini dile getiren Prof. Dr. Yiğit, halkın işitme kaybı konusunda bilinçlenmesi gerektiğini önemle vurguladı.

Tedavi Edilmezse Demans Riski

İşitme kaybının zamanında tedavi edilmediğinde yalnızlaşma, sosyal izolasyon ve demans gibi hastalıkların riskini artırdığını belirten Prof. Dr. Yiğit, işitme sağlığının önemine dikkat çekti. Erken teşhis ve tedavinin önemine işaret eden Prof. Dr. Yiğit, işitme kaybının ilerleyen dönemlerde daha ciddi sorunlara yol açabileceğini ifade etti.

İşitme Sağlığını Korumanın Yolları

İşitme sağlığının korunması için düzenli aralıklarla işitme testleri yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Meral Didem Türkyılmaz, işitme sorunlarıyla karşılaşan kişilerin zaman kaybetmeden uzmanlara başvurması gerektiğini vurguladı. Özellikle yaşlıların işitme testlerini düzenli aralıklarla yaptırması gerektiğini belirten Prof. Dr. Türkyılmaz, sağlıklı yaşlı bireylerin de işitme taramalarına önem vermesi gerektiğini aktardı.

İşitme sağlığının korunması ve farkındalığın arttırılması adına Türkiye Odyologlar ve Konuşma Bozuklukları Uzmanları Derneği olarak çalışmaların sürdüğünü belirten Prof. Dr. Türkyılmaz, herkesi işitme sağlığını önemsemeye ve düzenli olarak kontrol ettirmeye çağırdı.

Related Posts

Avrupa ve Asya tehlikede! Ölümcül mantar hastalığı küresel ısınma ile yayılıyor

Yeni yapılan bir araştırmaya göre, sıcak iklime sahip bölgelerde yaygın olan ölümcül bir mantar hastalığının küresel ısınma nedeniyle daha geniş alanlara yayılma ihtimali bulunuyor.

Astımı tetikleyen nedenler çevremizde! Peki nasıl korunacağız?

Astım, hava yollarında kronik iltihaplanmaya bağlı olarak nefes darlığı, öksürük ve göğüste sıkışma gibi belirtilerle kendini gösteren bir hastalıktır. Viral enfeksiyonlar, polenler, stres, temizlik maddeleri ve tütün ürünleri gibi çevresel ve psikolojik faktörler, astım ataklarını tetikleyebilir. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Kansu, bu etkenleri ve onlardan korunmanın önemini anlattı.

Maydanoz-Limon Kürü Tehlike Saçıyor!

Maydanoz-Limon Kürü sağlığımıza zararlı mı ? Uzmanlar, maydanoz ve limon kürünün özellikle kalp sağlığı hastaları üzerinde olumsuz etkileri olduğunu bildirdi.

Aktif Mesane Sendromu Nedir?

Aktif mesane sendromu toplumda bir çok insanın yakındığı sağlık sorunların başında geliyor. Peki Aktif Mesane Sendromu Nedir, nasıl tedavi edilir.

Kahve tutkunlarına kötü haber: Sağlık sorunlarına yol açabilir

Almanya’dan uzmanlar, yüksek dozda kafein tüketiminin kalp ritim bozuklukları, yüksek tansiyon ve diğer ciddi sağlık problemlerine neden olabileceğini belirtti.

Yaşanan depremler çocuklarda travmaya neden olabilir

Türkiye’de yaşanan depremler, çocuklarda travmalara sebep olabiliyor. Uzmanlar, deprem gerçeğini çocuklara doğru şekilde anlatmanın yaşanabilcek korkuyu en aza indirebileceğini belirtti.