Uzmanı uyarıyor: Her 5 kişiden 1’i risk altında!

Dünya Sağlık Örgütü Verilerine Göre Her 5 Kişiden 1’inde İşitme Kaybı Var

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, dünya genelinde her 5 kişiden 1’inde işitme kaybı bulunmaktadır. Günümüzde 1,5 milyar insanın işitme kaybı ile karşı karşıya olduğu ve bu rakamın 2050 yılında 2,5 milyar insana ulaşabileceği belirtilmektedir.

Türkiye’de İşitme Kaybı Uyarısı

Öte yandan, Türkiye Odyologlar ve Konuşma Bozuklukları Uzmanları Derneği (TOKSUD) Başkanı Prof. Dr. Meral Didem Türkyılmaz ve Türk Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği (Türk KBB-BBC) Genel Sekreteri Prof. Dr. Özgür Yiğit, 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü kapsamında önemli açıklamalarda bulundu.

İstanbul’da, işitme kaybı konusunda toplum bilincinin artırılması ve işitme muayene testlerine başvurulmasının teşvik edilmesi amacıyla Taksim tramvay durağı ve tramvaylarında uyarıcı ilanlar yayımlandı. Bu uyarılarla ‘Hayat Duyunca Güzel’ sloganıyla sosyal farkındalık oluşturulması hedeflendi.

İşitme Sağlığı Zihinsel Fonksiyonları Etkiliyor

İşitme kaybının sosyal izolasyona ve zihinsel fonksiyonlara olumsuz etkisi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özgür Yiğit, Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre şu an dünya genelinde 1,5 milyar insanın işitme kaybı yaşadığını ve 2050 yılında bu rakamın 2,5 milyar kişiye çıkabileceğini belirtti. İşitmenin iletişim ve sosyalleşme için önemli bir fonksiyon olduğunu aktaran Prof. Dr. Yiğit, işitme kaybının erken teşhisi ve tedavisinin hayati önem taşıdığını vurguladı.

75 Yaş Üzeri İşitme Kaybı

Özellikle erişkin dönemdeki işitme kayıplarının zihinsel fonksiyonlar açısından önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Yiğit, yaşlılıkla birlikte işitme kayıplarının arttığını ifade etti. 65 yaş üstünde her 3 kişiden birinde, 75 yaş üzerinde ise her 2 kişiden birinde işitme kaybı görülebileceğini dile getiren Prof. Dr. Yiğit, halkın işitme kaybı konusunda bilinçlenmesi gerektiğini önemle vurguladı.

Tedavi Edilmezse Demans Riski

İşitme kaybının zamanında tedavi edilmediğinde yalnızlaşma, sosyal izolasyon ve demans gibi hastalıkların riskini artırdığını belirten Prof. Dr. Yiğit, işitme sağlığının önemine dikkat çekti. Erken teşhis ve tedavinin önemine işaret eden Prof. Dr. Yiğit, işitme kaybının ilerleyen dönemlerde daha ciddi sorunlara yol açabileceğini ifade etti.

İşitme Sağlığını Korumanın Yolları

İşitme sağlığının korunması için düzenli aralıklarla işitme testleri yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Meral Didem Türkyılmaz, işitme sorunlarıyla karşılaşan kişilerin zaman kaybetmeden uzmanlara başvurması gerektiğini vurguladı. Özellikle yaşlıların işitme testlerini düzenli aralıklarla yaptırması gerektiğini belirten Prof. Dr. Türkyılmaz, sağlıklı yaşlı bireylerin de işitme taramalarına önem vermesi gerektiğini aktardı.

İşitme sağlığının korunması ve farkındalığın arttırılması adına Türkiye Odyologlar ve Konuşma Bozuklukları Uzmanları Derneği olarak çalışmaların sürdüğünü belirten Prof. Dr. Türkyılmaz, herkesi işitme sağlığını önemsemeye ve düzenli olarak kontrol ettirmeye çağırdı.

Related Posts

Hamilelikte Sigara İçilir Mi?

Hamilelikte sigara içilir mi? Hamilelikte sigara içmenin özellikle doğacak bebekte önemli sağlık sorunları yaratıyor. 

Saatler harcamaya gerek yok! Bu 15 dakikalık egzersiz bel çevresini de inceltiyor

Alabama Üniversitesi’nden Dr. Elroy Aguiar, her ana öğünden sonra yapılacak yalnızca 15 dakikalık tempolu bir yürüyüşün, kan şekeri ve tansiyon kontrolünde anında etki gösterdiğini, uzun vadede ise diyabet ve hipertansiyon riskini azalttığını vurguluyor.

Güneş yanıklarına ne iyi gelir? Evde uygulanabilecek 7 doğal yöntem

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte güneşin zararlı etkileri kendini göstermeye başladı. Uzmanlar, özellikle güneş yanıklarına karşı doğal çözümlerle ilk müdahalenin önemine dikkat çekiyor.

Marmaris depremi sonrası gündeme geldi: Panikatak ölüme götürür mü?

Marmaris depremi sonrası gündeme geldi: Panikatak ölüme götürür mü?

Uzmanlardan üçüncü el sigara dumanı uyarısı

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Fatmanur Okyaltırık, üçüncü el sigara dumanının yüzeylere sinerek uzun süre etkin kaldığını, bu emilen zararlı maddelerin havadaki oksidanlarla bir araya gelerek primer sigara içilmesine benzer toksik maddeler salgıladığını belirtti.

Dünya yeni bir krizle karşı karşıya! Toprakta ve havada bulunuyor, nedeni yanlış ilaç kullanımı!

Dünya Sağlık Örgütü, toprağa ve havaya karışan Coccidioides cinsine ait mantar sporlarının hem bağışıklık sistemi zayıf hem de sağlıklı bireylerde yaygın koksidioidomikozis enfeksiyonlarına yol açarak küresel bir halk sağlığı krizine dönüşebileceği uyarısını yaptı.