YouTube videoları gizlice yapay zeka eğitimi için kullanılıyor

Google, YouTube Videolarını Yapay Zeka İle Eğitiyor

Google, YouTube’da yer alan milyarlarca videoyu yapay zeka modellerini eğitmek için kullanıyor. Teknoloji devi, Gemini ve video üretim aracı Veo 3 gibi gelişmiş modellerini YouTube arşivi üzerinden eğitiyor. Edinilen bilgilere göre Google, bu durumu doğrularken yalnızca belirli bir video alt kümesinden faydalandığını ve içerik sahipleriyle yapılan özel anlaşmalara saygı duyduğunu ifade etti.

YouTube sözcüsü, konuyla ilgili olarak “Ürünlerimizi daha iyi hale getirmek için her zaman YouTube içeriğini kullandık ve bu durum yapay zekanın ortaya çıkmasıyla değişmedi” dedi. Şirket, içerik üreticilerinin görüntü ve seslerinin izinsiz kullanılmasına karşı koruyucu önlemler geliştirdiklerini vurguladı.

YouTube, platformundaki 20 milyar videodan kaç tanesinin AI eğitimi için kullanıldığını açıklamadı. Google, sadece yüzde 1’ini kullanmış olsa 2,3 milyar dakikalık içeriğe erişmiş oluyor. Bu, diğer rakiplerin eğitim verilerinin neredeyse 40 katı.

İÇERİK ÜRETİCİLERİN HABERİ YOK

Sektör uzmanlarına göre durum oldukça sorunlu. İçerik üreticileri ve medya şirketleri, videolarının bu şekilde kullanıldığından çoğunlukla habersiz. CNBC’ye konuşan birçok içerik üreticisi, YouTube’un bu amaçla içeriklerini kullandığını daha önce duymadıklarını söyledi.

Google, Eylül ayında yayımlanan bir blog yazısında YouTube içeriklerinin “ürün deneyimini geliştirmek için” kullanılabileceğini belirtmişti. Ancak kullanıcıların içeriklerinin bu tür yapay zeka modelleri için kullanılmasını engelleme şansı yok.

Her gün yaklaşık 20 milyon video yüklenen YouTube platformunda, içerikler arasında bireysel üreticilerden büyük medya kuruluşlarına kadar geniş bir yelpaze bulunuyor. Uzmanlar, bu durumun içerik sahipleri için fikri mülkiyet krizine yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

Veo 3, rakiplerinin çok önünde

Yapay zekanın eğitildiği videolar birebir kopyalanmasa da ortaya çıkan ürünlerin bu içeriklerle rekabet eder hale gelmesi mümkün. Bu durum, üreticilerin kendi katkılarıyla geliştirilmiş bir sistem tarafından gölgeye itilmesi anlamına geliyor.

Google’ın Mayıs ayında tanıttığı Veo 3, şu ana kadar geliştirilen en yetenekli yapay zeka video üretim sistemlerinden biri olarak öne çıkıyor. Sinematik videolar, konuşan animasyon karakterler ve doğal seslendirmeler tamamen yapay zekâ tarafından oluşturuluyor. Yapay zekanın bu kadar gelişmiş içerikler üretmesinde, eğitildiği YouTube videolarının kilit rol oynadığı düşünülüyor.

Google, Veo gibi yapay zeka ürünleri için telif sorunlarına karşı koruma sözü veriyor. Kullanıcıların karşılaşabileceği yasal süreçlerde hukuki masrafları üstlenme taahhüdünde bulunuyor. Ayrıca Creative Artists Agency ile yapılan iş birliği kapsamında, tanınmış isimlerin benzerliklerinin yapay zeka tarafından kullanılmasına karşı bir denetim mekanizması sunuluyor.

Related Posts

Tıp dünyasında ilk: Bir kalp nakli tamamen robotlarla gerçekleştirildi

Tamamen robotların kullanıldığı bu kalp naklinde, hastanın göğsü açılmadığı için iyileşme sürecinin büyük ölçüde hızlanması bekleniyor.

Sorunlu kablosuz kulaklığı çöpe atmayın: İşte çözüm önerileri

Müzik dinlerken, dizi izlerken ya da toplantıdayken bir anda kesilen sesler, kopan bağlantılar ya da sadece bir kulaklıktan gelen cılız bir tını… Tüm bu sorunlar, kablosuz kulaklık konforunun görünmeyen yüzünü oluşturuyor.

Psikologtan kritik uyarı: Yaratıcılığınızı kaybedebilirsiniz!

Psikolog Ecem Özcan Tatlıdil, yapay zeka kullanımının bilinçsizce artmasının bireyde yaratıcılık kaybına ve bağımlılığa yol açabileceğini belirtti. Uzman isim, özgün düşünce yetisinin kaybına karşı uyarıda bulundu.

Yapay zekâ modelleri şantaja yöneliyor

Yapay zekâ araştırma şirketi Anthropic’in yeni yayımladığı bir çalışma, gelişmiş yapay zekâ modellerinin bazı koşullar altında tehlikeli davranışlar sergileyebileceğini ortaya koydu.

Kendi kendini onaran metal üretildi!

Bilim insanları, “Bu nasıl olur?” dedirten bir olaya tanıklık etti: Yıpranan bir metal yüzeyin kendini onardığı gözlemlendi. 2023 yılında yayımlanan deneyde, Sandia Ulusal Laboratuvarları ile Texas A&M Üniversitesi’nden araştırmacılar, platinden yapılmış küçük bir metal parçasının mikroskobik çatlağının zamanla kendi kendine kapanmaya başladığını fark etti.

500 bin yıllık göçün sırrı çözüldü

Modern insanın (homo sapiens) yaklaşık 50 bin yıl önce Afrika’dan çıkıp tüm dünyaya yayılması, bilim insanları için uzun süredir gizemini koruyan bir konuydu. Yeni bir araştırma, ekolojik esnekliğin bu büyük göçün neden başarılı olduğunu açıklayabilecek önemli bir ipucu olduğunu söylüyor.